راهنمای خرید

مهمترین نکات برای خرید بهترین مانیتور

مانیتورها که از جمله اقلام بسیار مهم برای طراحان، گیمرها و یا کسانیکه کارشان با کمپیوتر است میباشد

مانیتورها که از جمله اقلام بسیار مهم برای طراحان، گیمرها و یا کسانیکه کارشان با کمپیوتر است میباشد، که در انواع مختلف و با درجه کیفیتهای گوناگون ساخته میشوند که این تنوع در بهبود عملکرد کاربر تاثیر میگذارد و اگر در خرید مانیتور مدنظرمان، دقت و توجه کافی نداشته باشیم نه تنها باعث افت کیفیت در شغل حرفه ای ما بلکه باعث زیان های جسمی هم میشود. اگر شما هم زمان زیادی را به واسطه ی کار یا تفریح پای مانیتور میگذرانید باید متوجه سلامت چشمهایتان باشید. ما در این مقاله به مهمترین نکات در خرید بهترین مانیتورها برای طراحان، گیمرها و یا کسانیکه سر و کارشان با کمپیوتر است میپردازیم تا اینکه شما بتوانید مانیتور دلخواه و مدنظرتان را راحت تر پیدا و خریداری نمایید.

ظاهر مانیتور

قابلیت های تغییر ارتفاع مانیتور، چرخاندن به چپ و راست، پایه نگهدارنده یا استند مانیتور و موارد همچون داشتن وزن سبک از جمله مهمترین نکات ظاهری یک مانیتور خوب هستند، وزن مانیتور با میزان مصرف برق و حرارت که تولید میکند رابطه مستقیم دارد و هر چه وزن مانیتور سنگین شود میزان مصرف برق و تولید حرارت آن بیشتر خواهد بود و نکاتی مثل تغییر ارتفاع و چرخش مانیتور برای جلوگیری از آسیب های جسمی آتی مهم هستند و باید در هنگام خرید به این نکات توجه شود، در بعضی از مانیتورهای جدید علاوه بر ظاهر و صفحه نمایش شان، روی کیفیت صدای آنها نیز تمرکز شده است تا دیگر نیازی به استفاده از تقویت کننده های صدا یا اسپیکرهای اکسترنال نباشد. در صورتی که مانیتورتان اسپیکر داشته باشد، شدت و قوت صدا بیشتر خواهد بود اسپیکرها بر صدایی که از مانیتور بیرون میآید تاثیر میگذارند. و اگر با مانیتور بازی میکنید یا لپتاپ خود را به آن وصل نموده و فیلم میبینید و یا هم موزیک گوش میدهید کیفیت صدای خوب لذتی را که از فعالیت خود میبرید را دوچندان میکند و میگذارد در فضا غرق شوید.

اندازه و ابعاد مانیتور ها

مانیتورها در اندازه های مختلف از جمله ۲۴ اینچ، ۲۷ اینچ و ۳۰ اینچ تولید میشوند که به طبع قیمتشان با بزرگتر بودن مانیتور رابطه مستقیم دارد. اگر به واسطه ی کارتان یا برای بازی نیاز به مانیتور بزرگ دارید، میتوانید اندازهای که برایتان ایده آل است را انتخاب کنید. و همچنان به نسبت بین عرض و ارتفاع ناحیه نمایش نسبت تصویر مانیتور می گویند. رایج ترین نسبت تصویرها ۱۶:۹ و ۱۶:۱۰ هستند. به عنوان مثال یک صفحه نمایش ۱۶:۹ محتوا رو بصورت گسترده روی مانیتور نمایش می دهد و از کیفیت عالی ای برخوردار می باشد. در ،۱۶:۱۰ پیکسل های عمودی بیشتری وجود دارد به همین خاطر متن های ریز را می توانید بهتر مشاهده نمایید. یک نکته قابل توجه دیگر این است که داشتن مانیتور بزرگتر به شما امکان می دهد داده های بیشتری را بدون نیاز به بستن یا تغییر دادن صفحات مشاهده کنید. با در نظر گرفتن تمام این نکات شما باید فضای کاری خود را به دقت اندازه گیری کنید تا مانیتور به راحتی روی میز شما قرار بگیرد و جای زیادی را اشغال نکند

نوع پوشش صفحه مانیتور

صفحه مانیتور ممکن است مات یا براق باشد. مانیتورهای مات، از انعکاس نور در امان هستند؛ پس اگر از آنها در یک اتاق پرنور استفاده میکنید، اذیت نخواهید شد. همچنین، برای چشمتان هم بهتر است.

تعداد پیکسل های مانیتور

تعداد پیکسل های مانیتور یا همان رزولیشن عبارت از پیکسل های است که مانیتور برای نمایش یک تصویر به کار می برد. تعداد پیکسل های مانیتور از دو عدد تشکیل شده اند مثالً (۲۵۶۰ در ۱۴۴۰)، که عدد اول تعداد پیکسل های افقی و دومی تعداد پیکسل های عمودی است. مورد بسیار مهم دیگر اینکه، هرچه رزولوشن بالاتر باشد، تراکم های پیکسل ها بیشتر بوده و تصاویر را با رنگ، وضوح و جزئیات بالاتری مشاهده خواهید کرد. مانیتورها اکثرا با سه رزولوشن HD FULL، ۲K و ۴K تولید میشوند. البته، در حال حاضر مانیتورهای ۲K و ۴K با محدودیتهای سخت افزاری مواجه اند که فقط با پیسی ها و کارت گرافیک های قدرتمند قادرند نهایت رزولوشن و کیفیت را اجرا کنند. اگر می خواهید از حداکثر ظرفیت صفحه نمایش خود استفاده کنید. حتما مانیتوری را انتخاب کنید که عدد بزرگتری دارد و البته که روی قیمت آن نیز تاثیر میگذارد و هرچه عدد رزولیشن بزرگتر گردد قیمت آن نیز افزایش می یابد

صفحه مانیتور

در هنگام خرید مانیتور جدید، باید ویژگیهای مختلف مانیتورها را بشناسید تا بتوانید بهتر تصمیم بگیرید که کدام مورد برای کار شما مناسبتر است و اصلا فرق مانیتورهای مختلف با هم چیست. در حال حاضر، صفحه مانیتورها سه نوع LCD ,LED و OLED هستند که LCD قدیمیتر از دو مدل دیگر و ارزانتر است. اما لازم است بدانید که پنل مانیتورها هم با هم فرق دارند و تا به امروز، سه نوع پنل TN، IPS و VA معرفی و تولید شده اند.

پنل های نوری مانیتور

پنلTN

این پنلها در مانیتورهای LCD استفاده میشوند و علت ارزانی این مانیتورها هستند. رنگها در مانیتوری با این پنل چندان دلنشین نیست و زاویه دید نیز محدود است. البته، باید ویژگیهای مثبت این پنل را هم در نظر داشت. نرخ نوسازی تصاویر در این پنل ها بالاست و زمان پاسخ دهی در آنها بسیار پایین است و به همین دلیل برای گیمینگ عالی هستند. پس اگر گیمر هستید و بودجه زیادی ندارید، مانیتوری با پنل TN شما را راضی خواهد کرد

پنلVA

پنل VA در مانیتورهای LED استفاده میشود. کنتراست و کیفیت تصویر در این نوع پنل بالاست. قیمت آنها نسبت به پنلهای TN بیشتر است. با آن میتوانید به راحتی کار کنید یا یک استفاده روزمره و معمول از مانیتور داشته باشید. همچنین اگر شبها عادت به فیلم دیدن دارید، کیفیت این مانیتورها در تاریکی بسیار عالی هستند. البته نرخ نوسازی آن به پای پنل TN نمیرسد و اندکی کندتر است. اگر هم کنتراست پنل برایتان خیلی مهم است، پنل VA را توصیه میکنیم

پنلIPS

گرانترین نوع در بین هر سه پنل، پنل IPS است که از دقت رنگ بالایی برخوردار است و برای درست کردن ویدیو، تولید محتوای تصویری، دیزاین و ادیت فوق العاده است. IPS به دلیل داشتن زاویه دید گسترده تر، توانایی نمایش رنگ های بیشتری دارد و ویژگی های کاربردی آن عکاسان حرفه ای ، هنرمندان و طراحان گرافیکی را به خود ترغیب کرده. اغلب افراد شاغل در این حرفه ها ترجیح می دهند که از این نوع پنل برای انجام کارهای خود استفاده کنند

نرخ نوسازی مانیتور

نرخ نوسازی یا rate Refresh نشانگر دفعاتیست که در یک ثانیه، تصویر ترسیم میشود. بالاتر بودن نرخ نوسازی، برای یک سیستم گیمینگ یک ویژگی بسیار مهم است چون باعث روانتر اجرا شدن بازی و لگ نزدن آن میشود. پس اگر گیمر هستید، مانیتوری که نرخ نوسازی باالتری دارد به شما اجازه میدهد زودتر دشمن را مشاهده کنید و بازی برایتان لذت بخش تر باشد. نرخهای نوسازی معموال ۶۰ هرتز، ۹۰ هرتز، ۱۴۴ هرتز و ۲۴۰ هرتز هستند. نرخ نوسازی در گوشیها و مانیتورهای جدید، بالاتر از ۶۰ است.

روشنایی (Brightness)

مشخصه‌ی روشنایی مانیتور بیانگر شدت روشنایی روشن‌ترین رنگ سفیدی است که مانیتور قادر به تولید آن است و گاه به بیان فنی تر به آن درخشندگی (Luminance) نیز گفته می‌شود. به‌طور معمول مانیتورهای LCD برای کار در شرایط معمولی بسیار روشن جلوه می‌کنند و از منوی تنظیمات نمایشگر یا On-Screen Display (به اختصار OSD) برای تنظیم و تعدیل شدت روشنایی استفاده می‌شود. واحد سنجش روشنایی فیزیکی یک مانیتور شمع بر متر مربع (cd/m2) یا نیت است. روشنایی توصیه شده برای مانیتور‌ LCD جهت کار در شرایط عادی نوری (نه بسیار روشن و نه خیلی تاریک) ۱۲۰cd/m2 است. اما میزان روشنایی پیش‌فرض مانیتور‌ها عددی بسیار بزرگتر است و برای حصول نتایج بهتر، به‌ویژه در محیط‌های تاریک باید از شدت روشنایی مانیتورها کاست. در برخی مانیتورهای مدرن، حسگر‌هایی (مشابه با گوشی‌های هوشمند) وجود دارد که براساس روشنایی محیط کار، شدت روشنایی مانیتور را تنظیم و تعدیل می‌کنند.

نسبت کنتراست (Contrast Ratio)

نسبت کنتراست مهم‌ترین پارامتر تأثیرگذار بر کیفیت تصویر یک مانیتور است، نسبت کنتراست بیانگر اختلاف روشنایی میان تیره‌ترین رنگ سیاه و روشن‌ترین رنگ سفیدی است که مانیتور قادر به تولید آن است. ساختار پیکسلی مانیتورها و توانایی آن‌ها در عبور و انسداد نور برتابیده از واحد بک‌لایت میزان این پارامتر را معین می‌کند. به‌طور کلی هرچه کنتراست بالاتر باشد، با مانیتور مرغوبتری رو‌به ‌رو هستیم. عمق رنگ‌های سیاه و میزان روشنایی نقاط سفید تصویر در مانیتوری با کنتراست بالا، بسیار بهتر است. هرچه عمق رنگ سیاه بیشتر باشد، روشنایی پیکسل‌های سیاه خالص به صفر نیت (حداقل روشنایی) نزدیکتر است. نسبت کنتراست نیز به نوع پنل بسیار وابسته است. نسبت کنتراست ۱۰۰۰:۱ در نمایشگرهای TN و IPS رایج است و در پنل‌های VA کنتراست گاه به ۳۰۰۰:۱ یا بالاتر می‌رسد که به ‌طور چشمگیری بالاتر از سایر پنل‌ها است.

موارد مذکور همگی در توصیف مشخصه‌ی کنتراست استاتیک صفحات‌ مانیتور است. برخی شرکت‌ها مشخصه‌ای با عنوان نسبت کنتراست دینامیکی یا DCR را در مشخصات مانیتورهای خود برجسته می‌کنند. این نسبت براساس مدل محاسباتی آن، اعدادی بسیار بزرگتر از نسبت کنتراست استاتیک است و گاه به چند میلیون به یک می‌رسد. مراقب باشید که این مشخصه‌ها تنها مربوط به حالت‌های دینامیک است و فناوری‌های مربوط به آن، در عمل چندان کاربردی نیست. لذا در میان مشخصه‌های یک مانیتور بیشتر به ‌دنبال نسبت کنتراست استاتیک آن بگردید و فریب ترفند‌های مختلف تبلیغاتی شرکت‌ها را نخورید.

عمق رنگ

 عمق رنگ یا عمق بیت یک مانیتور، معیاری است از فراوانی تعداد رنگ‌هایی که پنل قادر به تولید و نمایش آن است. این پارامتر را نباید با مفهوم فضای رنگی یا گاموت رنگ یک مانیتور اشتباه گرفت؛ گرچه این دو مفهوم در پیوند با یکدیگر است. عمق رنگ یک پنل مانیتور با سطوح نمایش رنگ هر یک از ساب‌ پیکسل‌های پنل شامل رنگ‌های قرمز سبز و آبی تعیین می‌شود. پیچش‌های رنگی مختلف ساب‌ پیکسل‌ها اساساً باعث پیدایش رگه‌های رنگی می‌شود و هرچه این پیچش‌ها یا به اصطلاح گام‌های رنگی بیشتر باشد، هر پیکسل قادر به نمایش رنگ‌های بیشتری است و انتقال میان رگه‌های مختلف رنگی روانتر صورت می پذیرد. عمق رنگ بالاتر یک پنل مانع از ایجاد پدیده باندینگ یا جدایش طیفِ رنگی می‌شود؛ چرا که تعداد رنگ‌های بسیار بیشتری را در هر پیکسل می‌توان بازتولید کرد. 

برخی از مانیتور‌های موجود در بازار از محدوده دینامیکی گسترده یا HDR پشتیبانی می‌کنند. این فناوری با تولید رنگ‌های سیاه عمیقتر و رنگ‌های سفید روشنتر کنتراست را بهبود بخشیده و محدوده‌ی رنگ‌های وسیعتری را که گفته می‌شود به رنگ‌های دنیای واقعی نزدیک است، تولید می‌کند. مشخصه‌ی لازم یک مانیتور HDR برخورداری از شدت روشنایی بالایی است. شدت روشنایی حداقل ۶۰۰cd/m2 برای نمایش محتوای HDR توصیه شده است و مانیتور باید تا حد امکان قادر به پوشش رنگ‌های فضای رنگی استاندارد Rec.2020 باشد. بسیاری از مانیتورهای دسکتاپ باوجود برجسته کردن پشتیبانی از HDR در مانیتورهای خود، از استانداردهای رنگ و روشنایی بهینه برای نمایش چنین محتوایی فرسنگ‌ها فاصله دارند. آنچه بسیاری از این مانیتورها به‌عنوان محتوای HDR به کاربر نمایش می‌هند، در محدوده‌ی استاندارد تعریف محدوده‌ی دینامیکی گسترده واقع نمی‌شود.

بنابراین یکی از نکات لازم در هنگام خرید یک نمایشگر HDR توجه به حداکثر روشنایی آن نمایشگر است. Vesa HDR استاندارد‌هایی را دراین ‌زمینه تعریف کرده است. استاندارد پایه‌ی تعریف شده با درنظر ‌گرفتن سقف روشنایی ۴۰۰ نیت در یک مانیتور Vesa HDR400 است. این استاندارد برای نمایش محتوای HDR استاندارد نازلی به شمار می‌رود. بنابه ‌نظر کارشناسان Vesa HDR600 استاندارد متعادلی در نمایش محتوای HDR بوده و بهترین حالت که در محدوده‌ی استاندارد Vesa HDR1000 تعریف می‌شود، بهره ‌مندی مانیتور از روشنایی ۱۰۰۰ نیت است. در حال حاضر کمتر مانیتوری یافت می‌شود که به سطح روشنایی ۶۰۰ نیت و بالاتر دست یابد. بنابراین اگر به‌ دنبال یک مانیتور HDR هستید، بهتر است به ‌دنبال خرید نمایشگرهایی باشید که حائز استاندارد Vesa HDR هستند.

پورت های مانیتور این مورد واقعا به کمپیوتر شما بستگی دارد. اگر کمپیوتر شما قدیمی است. ورودی آنالوگ یا VGA روی آن کار می کند. کامپیوتر های ً مدل جدید از یک اتصال دیجیتالی برای وصل کردن مانیتور استفاده می کنند. به عنوان مثال DVI ، HDMI یا DISPLAYPORT بیشتر مانیتورها دارای یک ورودی آنالوگ و یک ورودی دیجیتال ویدئو هستند در مانیتورهای pc، پورتهای USB به اندازه کافی نیست و اگر بخواهید فلش یا هارد خود را به آنها وصل کنید باید از hub USB استفاده کنید. اما مانیتورهای جدید، بهخصوص مانیتورهایی که مخصوص گیمینگ هستند، پورتهای بیشتری دارند و شما را بینیاز از هاب میکنند. پورتهای HDMI و USB، برای اتصال لپتاپ، کیس، کنسول بازی و هر گجت دیگری به کار میآیند

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها